matemaatika ja buddism


Hakkasin lugema Dalai Lama raamatut "La pratica della saggezza" ja leidsin kohe huvitava seose buddismi ja kvantfùùsika vahel. Màrgin siinjuures et ei ole ùldse asjatundja buddismi pòhitòdedes, pigem huvitas mind meditatsioon, aga see selleks. Siin aga kohe raamatu alguses on defnitsioon kahe reaalsuse vòi absoluutse tòe kohta, pòhimòtteliselt nagu kvantfùùsikaski on olemas kaks reaalsust - see esimene nagu meie kogeme reaalsust(a la me ei koge et maakera ringi kàib) ja teine - tegelik ehk kvantreaalsus siis aatomite tasemel(me ei nàe millistest aatomitest koosneb kivi). Igati fùùsikaline kirjeldus maailma kohta Shantideva stroofides!

Nùùd mul on muidugi vaja ka see raamat lòpuni lugeda, aga vahepeal hakkasin hoopis matemaatikat lugema ja nagu mina ikka hùppasin ùhelt raamatult teisele avades Paolo Zellini" La matematica degli dei e gli algoritmi degli uomini", kus matemaatika mind ikka samadele radadele viib nagu eelmiseski raamatus. Nimelt vaatab autor siin matemaatikat alustades filosoofiast, nii India vedica altarite keeruliste geomeetrilistes kujundites, mida pidi suutma vàhemalt 100 kordselt suurendada( umbes nagu mandalad), selle vormi muutmata, kasutades spetsiaalseid tehnikaid ,kui ka ka Kreeka ja Mesopotaamia geomeetrias!

Ma ise ka ei tea miks need seosed jumala, fùùsika ja matemaatika vahel mind niivòrd ùllatasid, seos peaks ju olema ilmselge, paraku on vast see mu enda puudujààgid filosoofia alal - pole seda kunagi òppinud ega ka ise uurinud. Koolis ka meil minumeelest filosoofiat ei olnud mingisugust!

Igatahes on mul jàlle kaks huvitavat raamatut kàsil, ùritan nùùd algoritmidesse sukelduda ja vaadata maailma làbi jumaliku aritmeetika!


Featured Posts
Recent Posts